Meghaladta az egymilliót a koronavírus ellen beoltottak száma Magyarországon – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.

Müller Cecília közölte: a legfrissebb adatok szerint 1 millió 2714-en kapták meg a koronavírus elleni első, 307 929-en a második védőoltást.

Hozzátette, ezzel a lakosság átoltottsága „szépen növekedett”, Magyarország lakosságarányosan a második helyen áll az Európai Unióban; míg a kontinensátlag 6,24 százalék, addig Magyarországon 10,27 százalék ez az adat.

Folyamatos a koronavírus elleni védőoltások beadása – mondta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília hangsúlyozta, „egyetlenegy napot nem hagyunk ki” az oltásban, és az országba érkezett minden vakcinát beadják az embereknek.

„Versenyt futunk az idővel”, a cél az, hogy a lehető leggyorsabban a legtöbb ember megkapja a védőoltást – fogalmazott az országos tisztifőorvos.

Jelezte, a hétvégén felfüggesztett AstraZeneca-oltásokat a hét második felében fogják beadni. Hozzátette ugyanakkor, hogy akik jogosultak voltak erre az oltásra, az adataik is rendben voltak és megjelentek hétvégén valamelyik oltóponton, azok megkapták ezt az oltást.

Kiemelte, ha valaki pontatlanul adta meg adatait a regisztrációnál, az a 1818-as telefonszámon korrigálhat vagy az adatvedelem@neak.gov.hu internetes oldalra is írhat, ahol átvezetik az adatokat.

Müller Cecília kiemelte, hogy nagy szükség van a védőoltások fokozott tempójú beadására, hiszen az egész világon romlanak a járványügyi adatok.

Magyarországon vasárnap 2696 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel 468 713-ra nőtt az összes fertőzött száma a járvány kezdete óta, és „soha nem volt ennyi aktív fertőzött”, ők 115 981-en vannak – mondta.

Újonnan érkezett AstraZeneca koronavírus elleni vakcinákat tartalmazó dobozokat visznek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal népegészségügyi fõosztályára Miskolcon 2021. március 8-án.
MTI/Vajda János

Kiemelte, a tapasztalatok szerint a koronavírus angol mutációja fertőzőképesebb, sokaknál súlyosabban zajlik a betegség, és több a fiatal beteg is.

Beszámolt arról is, hogy jelenleg 7924-en vannak kórházban koronavírus-fertőzés miatt, és csak a hétvégén 1057-en kerültek be emiatt. A múlt héten 33 százalékkal többen kerültek kórházba, mint az azt megelőző héten – emelte ki.

Hozzátette: a hétvégén 129-cel nőtt azok száma, akik lélegeztetőgépre kerültek, ez az adat is megduplázódott két hét alatt; már 806-an szorulnak lélegeztetőgépre, ami rendkívüli terhelést jelent az egészségügyi ellátórendszernek.

Müller Cecília a már gyógyult betegek figyelmébe ajánlotta az úgynevezett covid-ambulanciákat, ahol a betegség után hosszan fennmaradó tüneteket mutató embereknek nyújtanak segítséget.

Arra kért mindenkit, hogy aki bármilyen tünetet észlel magán, ne mozduljon ki otthonról, telefonon keresse fel háziorvosát.

A vírusvariációkról elmondta, ezek a mutánsok 70 százalékkal fertőzőképesebbek az eredeti koronavírusnál, esetükben az úgynevezett reprodukciós érték 1,4, ami magasnak számít. „Ezt kell megtörnünk, ezért volt szükség a járványügyi intézkedések szigorítására és ezért kell minél gyorsabban beadni a védőoltásokat” – emelte ki.

Elmondta, az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumában eddig 1307 ember mintájában mutatták ki a koronavírus brit variánsát, öt esetben a dél-afrikait, 13-szor a cseh mutánst és 145 embernél egyéb, járványügyi szempontból egyelőre nem releváns mutációt. Azonban – tette hozzá – ezeket a törzseket is figyelik, hiszen a „viselkedésük nem kiszámítható”.

Azt mondta, hogy a vírusvariációkra oda kell figyelni, mert gyorsabban terjednek, súlyosabb tüneteket okoznak, hirtelen magas lázat, izom- és ízületi fájdalmat és köhögést.

Az iskola- és óvodabezárásokkal kapcsolatban megjegyezte, csak egészséges gyereket vigyenek egészséges nagyszülőhöz. Jelezte, sok nagyszülő már megkapta a védőoltást, és ha az oltás óta eltelt egy hét, akkor ők már védettnek számítanak.

Müller Cecília kérdésre válaszolva közölte, a háziorvos a páciens otthonában is beadhatja a védőoltást, ha valaki egészségi állapota miatt nem tud a rendelőbe elmenni.

MTI