Két katasztrófavédelmi őrs építési projektje zárult le a közelmúltban. A KEHOP-1.6.0-15-2016-00007 azonosítószámú, Tűzoltóőrsök kialakítása – hagyományos szerkezetű őrsök (Tolcsva, Villány) projekt célja a hazai tűzvédelem erősítése új, a katasztrófavédelmi feladatok ellátását szolgáló ingatlanok megépítésével.

A projektnek köszönhetően jelentősen javult a szervezet reagálóképessége, nőtt a lakók biztonsága. A beruházás keretében két, úgynevezett fehér folton épült katasztrófavédelmi őrs, a tolcsvai létesítmény 2018 szeptembere óta működik, a villányi őrs pedig 2021 februárjában kezdte meg a működését. Az európai uniós projekt vissza nem térítendő támogatási összege 217,6 millió forint volt, tájékoztatott a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

Tolcsván, az önkormányzati telken felépített, egy szerállásos őrs a kor színvonalának megfelelő elhelyezési körülményeket és munkafeltételeket biztosít az itt szolgáló hivatásos tűzoltók számára. Az egységek tizenhárom település – Baskó, Bodrogolaszi, Erdőbénye, Erdőhorváti, Háromhuta, Hercegkút, Komlóska, Olaszliszka, Sárazsadány, Sima, Szegilong, Tolcsva, Vámosújfalu – összesen nyolcezer-hatszáz lakójának nyújtanak segítséget baj esetén, legyen szó tűzoltási vagy műszaki mentési feladatokról. Az őrs megépítésével jelentősen csökkent a vonulási távolság, ezzel arányosan a vonulási idő, vagyis az érintett településeken élők a korábbinál gyorsabban jutnak tűzoltói segítséghez. Megbecsülése jeléül a helyi önkormányzat egy szabadtéri edzőparkot épített az épület mellé, ezt az állomány aktívan használja is.

2018. szeptember 1-jei átadása óta 296 alkalommal vonultak káresethez a Tolcsván állomásozó tűzoltók. Az őrsön a nap huszonnégy órájában négy tűzoltó teljesít szolgálatot, tizenhárom település biztonságáért felelnek. 2020-ban 87 alkalommal volt szükség a tolcsvai tűzoltók segítségére, többségében szabadtéri tüzekhez vagy viharkárokhoz, jellemzően kidőlt fák miatt riasztották őket. Idén eddig 43 káreseménynél avatkoztak be.