Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából, a miniszterelnök előterjesztésére, kitüntetéseket adományozott. A hazai szakképzés fejlesztéséhez hozzájáruló több évtizedes oktatói munkája elismeréseként Vass Mátyás, a Szerencsi Szakképzési Centrum Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Technikum és Szakképző Iskola szakirányú oktatásért felelős igazgatóhelyettese, szakmai oktatója részére, Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozott Áder János.

Az Érdemrend fokozatait olyanok kapják, akik a kultúra, a tudomány, a művészet, továbbá saját szakterületük terén – így Magyarország érdekeinek előmozdítása, az egyetemes emberi érdekek gyarapítása érdekében – példamutató tevékenységet folytattak.

Vass Mátyás egész eddigi életét a szakképzésnek szentelte. A Szerencsi Szakképzési Centrum összefoglalójában azt írja róla:

„1975-ben szerezte meg az érettségit, valamint a finommechanikai és műszeripari képesítést a Landler Jenő Finommechanikai és Műszeripari Szakközépiskolában. Ezt követően automatizálási üzemmérnökként végzett a Nehézipari Műszaki Egyetem Vegyipari Automatizálási Főiskolai Karán. 1978-ban a Tiszai Vegyi Kombinát beruházási igazgatóság villamos-műszeres csoportjánál kezdett el dolgozni.

1982-ben az akkori 106-os számú Ipari Szakmunkásképző Intézet és Szakközépiskolában oktatóként helyezkedett el, amely ma a Szerencsi Szakképzési Centrum Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Technikum és Szakképző Iskola nevet viseli. Közben 1988-ban okleveles automatizálási műszaki tanárként diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd később az információrendszer programozó felsőfokú szakképesítést is megszerezte.

2002-ben vezető lett, a gyakorlati oktatást irányította a Brassaiban.

Elkötelezett és emberbarát pedagógiai habitusa, felkészültsége és szakmai tapasztalata kiemelte az oktatók közül, akik vezetővé választották. A csapatmunkát, a kapcsolatteremtést, a kapcsolatok megtartását mai napig is legfőbb szakmai preferenciáinak tartja.

Vass Mátyás a tiszaújvárosi régióban hozzájárult többezer diák szakmai bizonyítványának megszerzéséhez, és segítette elhelyezkedésüket. Elkötelezett és végig hű maradt iskolájához, melyben 2014-től intézményvezető-helyettes lett.

2016-tól 2017-ig a központi szakképzés átalakítási programot segítette főigazgató-helyettesként, a Szerencsi Szakképzési Centrumban. 2017-ben visszatért a tiszaújvárosi Brassaiba, ahol szakmai oktatásáért felelős igazgatóhelyettesként továbbra is elkötelezett munkát végez a sikeres szakképzésért és annak fejlesztéséért.”