Együttműködési megállapodást kötött a Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Kormányhivatal és a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara (rövidített neve: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – NAK) annak érdekében, hogy összehangolt tevékenységükkel hatékonyabban tudják segíteni a térség agrár- és élelmiszeripari ágazati szereplőit.

A megállapodás célja, hogy a kamara és a kormányhivatal a tevékenységük összehangolásával, jelentősen könnyítse a gazdálkodók számára többek között a mezőgazdasággal kapcsolatos jogszabályok értelmezését és alkalmazását, a támogatásokhoz való hozzájutást, a mezőgazdasági hivatali szolgáltatások színvonalának emelését, hozzájárulva ezzel a térség gazdasági fejlődéséhez – hangsúlyozta Dr. Alakszai Zoltán kormánymegbízott.

Taskó József, a NAK B. – A. – Z. megyei elnöke kifejtette, az együttműködés egy fontos, a gazdálkodók rendelkezésére álló tudásbázis létrejöttét is jelenti. A jövőben az egyes szabályozások, stratégiák, tervek és koncepciók kapcsán a NAK és a Kormányhivatal közös álláspontokat alakít ki, amiket megoszt az ágazati szereplőkkel. Kommunikációs csatornákat biztosítanak az állami szervezetek, intézmények és a gazdálkodók között, emellett fórumokat, szakmai rendezvényeket, bemutatókat is szerveznek majd.

Képünkön balról: Tarr Zoltán, dr. Alakszai Zoltán és Taskó József.

Az együttműködés olyan konkrét területeken jelent majd hatékony segítséget a gazdálkodóknak, mint például a támogatásokhoz való hozzájutás. Az igénylésekkel kapcsolatosan tájékoztatást, oktatást, szaktanácsadást, az egységes kérelmek esetén koordinációs megbeszéléseket biztosítanak a jövőben a gazdálkodók felkészítéséhez – mondta el Tarr Zoltán, a NAK B. – A. – Z.  megyei igazgatója.

Az agráriumot érintő megyei aktuális problémák egyeztetése, javaslatok kidolgozása szintén olyan terület, amelyen indokolt az egységes, összehangolt fellépés. A kormányhivatal szakemberei a NAK falugazdász hálózatával közösen segítik majd a gazdálkodókat vis maior miatt bekövetkezett káresemények bejelentésében, felmérésében, emellett rendszeres tájékoztatást nyújtanak az élelmiszerlánc-biztonsággal, járványüggyel, állatvédelemmel kapcsolatos jogszabályok közös értelmezéséhez. A Kormányhivatal biztosítja az agrár- és élelmiszeripari munkáltatók, valamint a NAK számára a pályaválasztási kiállításokon való részvételt, a felnőttképzés területén történő szoros együttműködést, kommunikációt.