Szabadságvesztésre ítélték csütörtökön a testvérpárt, akik Ongán otthonában törtek rá az egyedül élő 80 éves asszonyra és erőszakkal elvették az értékeit – írja közleményében a Miskolci Járásbíróság.


Az ítélet szerint a fiatalkorú férfi tavaly január 7-én szólt a nővérének, hogy az utcájukban talált egy házat, ahol egy idős asszony él egyedül, így onnan értékeket lehetne elhozni. A vádlottak megbeszélték, hogy még aznap este végrehajtják tervüket. A testvérpár a késő esti órákban a sértett házához ment, maszkot húztak a fejükre, majd a férfi a nála lévő klopfolóval kifeszítette a ház bejárati ajtaját. A sértett a zajra kilépett a szobából, mire a férfi a földre szorította és pénzt követelt tőle. Az idős sértett félelmében odaadta a nőnek a pénztárcájában lévő 8.500.- forintot, azonban a vádlottak ezzel nem elégedtek meg, a férfi ismét lefogta az asszonyt, míg a nő kivette a sértett füléből aranyfülbevalóját és átkutatta a lakást. Mivel egyéb számukra értékes tárgyat nem találtak, elhagyták a házat.

A Miskolci Járásbíróság a nőt rablás és magánlaksértés miatt 4 év 11 hónap szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.
A bíróság a fiatalkorú vádlottat szintén rablás és magánlaksértés miatt mondta ki bűnösnek, őt 3 év 10 hónap szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. Enyhítő körülményként értékelte a bíróság, hogy a vádlott a cselekmény elkövetését beismerte.

Az ítélet nem jogerős, azzal szemben a vádlott és védője fellebbezést jelentett be. A büntetőeljárás a Miskolci Törvényszéken folytatódik.