Idén is megrendezik a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált, a tavaly kitűzött időpontban, szeptember 10. és 18. között – közölték a szervezők az MTI-vel csütörtökön.

A tájékoztatás szerint az idei fesztiválra a nevezési időszak jelenleg is tart, januártól folyamatosan érkeznek a nagy- és kisjátékfilm kategóriákra a nevezések.

Az előzsűri folyamatosan dolgozik és a fesztivál szakmai zsűritagjainak kiválasztása is tart. Mint írták: „szerencsére a nemzetközi filmkínálat a korábban elmaradt filmfesztiválok miatt is rendkívül bőséges, ezért várhatóan a fesztivál programja is az előző évek hagyományainak megfelelően a nemzetközi filmkínálat legfrissebb és legszélesebb palettáját mutatja fel”.

A versenyprogramon kívül számos szakmai programot is terveznek, amelyek között retrospektív vetítésekkel és szakmai konferenciákkal emlékeznek a 100 éve született Jancsó Miklósra és arra, hogy 110 éves a magyar film. Az első tudatosan rendezett magyar film a Zsitkovszky Béla által 1901-ben bemutatott A táncz című alkotás volt. Zsitkovszky Béla éveken keresztül Miskolcon élt és dolgozott, műterme a Széchenyi utcában volt.