Akár félmillió forintos bírságot is kaphatnak a szabálytalan vontatást végzők, ráadásul már nem csak a teherautókat büntethetik a hatóságok.

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a jövőben azoknak, akiket veszélyes járműszerelvénnyel csípnek el a magyar utakon. A közlekedési törvény február 1-jén életbe lépő szigorítása nyomán ugyanis félmillió forintra emelkedik az úgynevezett horrorkaravánok vezetőire és üzembentartóira kiróható közigazgatási bírság mértéke. A büntetési tételt azért emelték meg, hogy a hatóságok hatékonyabb léphessenek fel a veszélyes vontatmányokkal szemben, és biztonságosabban lehessen közlekedni a magyar közutakon.

A közlekedési hatóság eddig csak a 3,5 tonnánál nagyobb teherautók rossz műszaki állapotát, elégtelen rakományrögzítését ellenőrizhette. A mostani változás azonban kiterjeszti a túlméretes, túlsúlyos, vagy szabálytalan vontatást végzők ellenőrzését és szankcionálását az M1 és N1 járműkategóriára is. Vagyis a szerelvények akkor büntethetőek lesznek, ha azok személyautókból vagy kisebb méretű tehergépkocsiból állnak.

A pénzbüntetés mellett a horrorkaravánok visszatartása is lehetséges: a járművek rendszámát és forgalmi engedélyét elvehetik az ellenőrzéskor. A közlekedési törvény a bírság vagy a pénzkövetelés megfizetéséig teszi lehetővé a jármű visszatartását. A személyautókra és kisteherautókra is kiterjesztett szankcionálási lehetőség a járműszerelvények forgalomból való azonnali kitiltását is megalapozza.