A rendőrség a lakosság vagyonbiztonságának fokozása érdekében folytatja a „Házhoz megyünk!” elnevezésű kampányát. Legútóbb Tiszalúcon vendégeskedett a Házhoz megyünk program, a Police Cofee, és a Bike Safe.

A Szerencsi Rendőrkapitányság munkatársai 2021. június 15-én Tiszalúcon várták az érdeklődőket és a regisztrálni vágyókat. A rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakemberei 28 kerékpár regisztrációja mellett vagyonvédelmi tanácsokkal látták el a látogatókat. Szó esett többek között a lakásbetörések elleni védelemről és az „unokázós csalások” megelőzésének lehetőségeiről is.

A hasznos tanácsokat egy finom kávé elfogyasztása közben hallgathatták meg a jelenlévők.

A Házhoz megyünk program elsődleges célja, hogy az állampolgárok szakemberektől kérhessenek vagyonvédelemmel kapcsolatos tanácsokat és közvetlen ajánlásokat. A helyszíneken az érdeklődők megismerhetik a különféle vagyonvédelmi eszközöket és azok működését is.

A vagyonvédelmi programhoz kapcsolódott a Police Coffee elnevezésű program is melynek keretében, egy finom kávé mellett bűnmegelőzési tanácsokkal látták el az érdeklődőket.

A bűnmegelőzési szakemberek többek között az alábbiakra hívták fel a lakosság figyelmét:

  • Pénztárcáját, bankkártyáját, iratait ruházata belső zsebeiben, mások által nehezen hozzáférhető helyen tartsa!
  • Vásárláskor ne tegye pénztárcáját a bevásárlókocsiba, kosárba, jól látható helyre, mert ezzel növeli a tolvajok esélyeit!
  • A nyílászárókra szereltessen befeszítésgátlót, amely az ajtó, ablak belökését, befeszítését akadályozza meg!
  • Bejárati ajtajára szereltessen jó minőségű biztonsági zárakat, láncot, amelyeket minden esetben használjon is!
  • Ne tartson otthonában nagyobb mennyiségű készpénzt, nagyobb értékű, de nem mindennap használatos ékszereket!
  • Soha ne adjon át pénzt olyan idegennek, aki bajba jutott rokonának megbízásából kéri azt Öntől!

Amennyiben bármilyen jogsértést észlelnek, forduljanak bizalommal a legközelebbi rendőrhöz, vagy telefonon tegyenek bejelentést a 112-es központi segélyhívó telefonszámon!

A „BikeSafe” program a Rendőr-főkapitányságok közreműködésével a lakosság számára biztosít védelmet, és lehetőséget elveszett vagy ellopott kerékpárok megtalálására és visszaszerzésére egy biztonságos rendszerben történő adatnyilvántartással. A program során a rendőrség díjmentesen regisztrálta a tulajdonos kerékpárját, melyről fotók készültek, és jelzéssel láttak el, ily módon azonosításra alkalmassá váltak.

A kerékpár-regisztráció menete:

–           Minden egyes kerékpárról adatlap kiállítása, az egyedi azonosító elemek rögzítésével (márka, modell, szín, évjárat, vázszám),

 

–           A regisztráció során maximum 10 fénykép készül a kerékpárról,

 

–           A tulajdonos részére kerékpár-regisztrációs kártya kiállítása,

A rögzített adatokat az országos „BikeSafe” digitális rendszerbe töltik fel, amelyek valamennyi rendőri szerv számára elérhetőek.