A miskolci Y-híd megvalósítása rendkívül látványos szakaszába ért: az „Y” Vörösmarty utca – Tiszai pályaudvar tengelyén a föld alatt elkészült a cölöpalapozás és már a hídpillérek is szemmel láthatók. Befejeződött a Martinkertváros közlekedését segítő terelőút építése is, amelyet szombat óta használhatnak a közlekedők.

Y-híd építése

A hídpilléreken már elhelyezték a mintegy 25 méter távolságot áthidaló előregyártott gerendákat és rövidesen a Kisfaludy utca felé vezető ág cölöpalapozása is megkezdődik.
Az Y-híd leendő központi része alatti nehézállványozás is jórészt felállításra került, ez a rendkívül sűrűn elhelyezett „állványerdő” a hídszerkezet betonozása során kerül teherviselő szerepbe, mert az Y alak közepén nem előregyártott gerendák, hanem helyben készülő vasbetonfelszerkezet épül.
Ütemezetten halad a legó-kockákra hasonlító előregyártott támfal elemek helyszíni összeállítása is, már több helyen látható a végleges helyén ez a támfal szerkezet.

Csokonai utca meghosszabbítása

Az elmúlt hónapokban a beruházó NIF Zrt., Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője, a kivitelező He-Do Kft., Veres Pál Miskolc polgármestere, a város önkormányzata, és a Kormányhivatal rendszeresen egyeztetett a beruházás részleteiről és a Csokonai Vitéz Mihály utca Fonoda utcáig történő kiépítéséről. A közös munka eredményeként, valamint az érintett lakosság támogatásának köszönhetően a szoros ütemezés betartásával elkészült az egy km hosszú, 2×1 sávos, 6,5 méter széles burkolatú új útszakasz.

A terelőútként is funkcionáló utat szombat reggeltől használhatják a személygépkocsik és a tömegközlekedési járművek. Fontos megjegyezni, hogy az új útszakaszon teherforgalom nem közlekedhet.
Az útszakasz lehetővé teszi Martinkertváros közlekedésének fenntarthatóságát az Y-híd megépítéséig hátralévő mintegy másfél éves időszakban.

A Fonoda utcáig meghosszabbított Csokonai utca az Y-híd megépülését követően is – a városi úthálózat teherforgalom elől továbbra is elzárt útjaként – kényelmes alternatív, kiegészítő kapcsolatot biztosít majd Martinkertváros és Szirma, valamint a Miskolc északi és keleti városrészei közötti, valamint az érintett utcában lévő ingatlanokat érintő közlekedésben.

2021. május 16-án (vasárnap) reggeltől Martinkertvárosból a Pfaff Ferenc utca irányába már nem lehet áthaladni, mert a Kisfaludy utcai felüljárót és a vasúti átjárót lezárták, mivel annak területe szükséges az Y-híd Kisfaludy utcai ágának építéséhez.

Az új forgalmi rendről tájékoztató táblákat helyeztek ki, ezzel megkönnyítve a közlekedők számára a helyes útirány megválasztását.

Kerékpáros fejlesztések

Az Y-hídon kerékpársávot, a híd alatt átvezető szakaszon kerékpárutat terveznek az önkormányzattal és a városi kerékpáros szervezetekkel közösen.
A Kisfaludy utcán meglévő felüljáró mellé új hidat terveznek, amely által új lehetőségek nyílnak majd a városi kerékpáros-hálózat fejlesztésében is. Jelenleg a meglévő szerkezeti elemek állapotfelmérését és statikai vizsgálatát végzik azok hídalapozásként való felhasználhatóságához.
A Sorompó utcánál is tervezik a vasúti átjáró kerékpáros átvezetését, az útvonal kialakítása a híd szerkezetépítési munkáit követően, az építkezés utolsó fázisában lesz lehetséges.

A beruházás az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásban hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a He-Do Kft. végzi nettó 13,5 milliárd Ft értékben.