A közelmúltban számoltunk be róla, hogy teljes felújítás után átadták a Rákóczi Szüretelőházat Tarcalon. Most Wáberer György, Tokaj-Zemplén térségért felelős kormánybiztos arról tájékoztatott, hogy hamarosan folytatódhat a fejlesztés.

„Mitől különleges és páratlan a tokaji bor? Erre Hegyalján annyi a válasz, ahány a borász. Tokaj-Zemplén Térség fejlesztési programjának megvalósításával azoknak is kedvezni szeretnénk, akik a szóbeszéd helyett inkább a tényekre és a technológiákra kíváncsiak. Ezért elhatároztuk a Tokaji Szőlészeti, Borászati Kutatóintézet tarcali létesítménye felújításának befejezését. Jó hír, hogy a terveket a legutóbb a Döntéselőkészítő Bizottság elfogadta.

A Rákóczi Szüretelőház rendbetétele már korábban megtörtént, a döntés a második ütem, a használaton kívüli további két épület rekonstrukciójára vonatkozik. A hamarosan kezdődő építkezés befejeztével itt helyet kapnak majd a borkülönlegességek készítéséhez használt eszközök és gépek. A mikrovinifikációs épületben lehetőség lesz mini borászati látványüzem létrehozására és kutatók számára kíséreti bor fajták készítésére. Kezdődhet a megvalósítás, amihez most már csak egy ki türelmet kérek” – írta közösségi oldalán a kormánybiztos.