Hernádnémeti önkormányzatának tájékoztatása szerint a település területén, földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre június 24-én, napnyugta utáni órákban. Rossz idő esetén a védekezés június 25-26. napokon, ugyanebben az időben kerül elvégzésre.

A településen néhány nappal ezelőtt végeztek légi szúnyoggyérítést is, azonban az elszaporodott csípőszúnyogok miatt szükséges a földi „támogatás” is.

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer. A lakosság részére javasolják, hogy a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján gyűjtsék össze, vagy takarják le. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.