Megfeszített munkával és kitartással, sikerült megvalósítania az Ökumenikus Segélyszervezet országos intézményhálózatában dolgozó munkatársainak a tavaly tavasszal kitűzött célt: a járványhelyzetben sem engedni el a rászorulók kezét!

 

Egy rendkívül nehéz esztendő

Az elmúlt több mint egy éves időszakban rendkívüli szabályok bevezetésével, rugalmas és kreatív megoldásokkal, de működtek az intézmények, igaz kisebb csoportokban szervezett ellátási formákban, online térben és telefonon, de folyamatosan támogatást nyújtottak és nyújtanak a szakemberek a rászorulóknak.

A Segélyszervezet szociális és fejlesztő központjainak szerteágazó szolgáltatásai mellett folytatta működését a segélykéréseket kezelő Országos Segélyközpont is, ahová az elmúlt 12 hónapban kétszer annyi kérés érkezett, mint az azt megelőző hasonló időszakban. Sokan kértek élelmiszert, fertőtlenítő szereket és a védekezéshez szükséges felszereléseket, például maszkot. Számos családnál a munkahely elvesztése okozott komoly anyagi problémát. A gyermekek esetében pedig a tanulásban való lemaradás a legnagyobb gond, így az online oktatás otthoni biztosításához kértek támogatást, többek között a digitális eszközök vagy az internetkapcsolat hiánya miatt.

A bezártság okozta depresszió, a kapcsolati erőszak érintettjeinek pedig a bántalmazóval való még szorosabb együttélés okozta problémákkal kell megküzdeniük. A fokozatos nyitás során poszttraumás esetek felszínre kerülésére is számítanak a szakemberek. Az intézmények működését szintén számos extra feladat kísérte, a folyamatos fertőtlenítésen és védekezési protokoll végrehajtásán túl. Egy az átmeneti otthonban élő család karanténba kerülése esetén például a teljes ellátásukat a Segélyszervezet munkatársainak kellett megoldani. Az intézmények emellett segítik a hozzájuk fordulókat az oltási regisztrációban is, hiszen többeknek nincs eszköze, internetelérése vagy akár e-mail címe sem.

Nyitási körkép

Bár még koránt sincs vége a rendkívül helyzetnek, a Segélyszervezet intézményei is készülnek az egész társadalmat érintő nyitásra, hogy a sokszor virtuális térbe kényszerült találkozások, speciális módon megszervezett segélyakciók a megszokott formában folytatódhassanak, újra éledjenek a személyes találkozások, térben és időben is együtt lehessenek a rászorulók, munkatársak és újra nagy számban kapcsolódhassanak be önkéntesek a munkába.

A szervezet Szendrőben, Olaszliszkán, Kaposváron és Boldogkőújfaluban működtet Biztos Kezdet Gyerekházakat. A szendrői intézményben február 19-től ügyeleti rendszerben, illetve a támogatottak egymástól elszeparált fogadásával segítik a hozzájuk fordulókat többek között hivatalos ügyek intézésében, mosási lehetőség biztosításában, családlátogatásokkal és élelmiszerosztásokkal. A külön megtartható egyéni gyermekfejlesztések bő egy hete elindultak, a csoportos gyermekfoglalkozások május első felében kezdődnek, természetesen az aktuális járványügyi előírások maximális betartásával.

„Nagyon hiányzik a megszokott személyes találkozás a munkatársaknak és az ellátottaknak, az a közösség, melyben hosszú ideje tagjai szinte családtagokként tekintenek egymásra” – ismertette Viszoczky Zsuzsanna intézményvezető a jelenlegi helyzetet és terveiket. Az Ökumenikus Segélyszervezet olaszliszkai Tanodája az elmúlt egy évben is folyamatosan segítette a hozzájuk járó kisebb és nagyobb gyermeket az online tanulásban, családjaikat pedig szociális problémáik megoldásában. Bár jól kidolgozott, szűkített csoportos intézményi, illetve a minden támogatottjuk számára elérhető online rendszert működtetnek a gyerekek felzárkózásában, itt is várják már a személyes találkozást, a korábbi működési rendszer újraindítását. Kisebb csoportokban, de már a régi rend szerint fogadják az alsó osztályos gyermekeket délután, a felsősök korrepetálása, tanulási támogatása még az online térben történik. Ők várhatóan május 10-től látogathatják újra a tanulásban segítő napközi jellegű intézményt.

A bajba került családokat támogató, Budapesten, Orosházán, Szolnokon, Kastélyosdombón és Miskolcon található átmeneti otthonokban a szociális intézmények lakói a korábbi látogatási tilalom idején zömében hivatalos ügyintézésre, orvosi ellátásra és a munkahelyükre tudtak leginkább elmenni. A szolnoki intézmény vezetője, Sándorné Pólik Róza arról tájékoztatott, hogy a családok befogadása és az ellátás a nehézségek ellenére is folyamatos. A bent lakó gyermekek számára folyamatosan tartanak kis csoportos programokat, tanulást segítő alkalmakat. Reményeik szerint a gyermeknapot már nagy közösségi programként szervezhetik meg nem csak kinti, hanem intézményi belső helyszíneken is. Az intézményvezető kiemelte: a fertőtlenítést, maszkviselést, illetve az egyéb biztonsági intézkedéseket hosszú távon fogják foganatosítani, ahogy az Ökumenikus Segélyszervezet többi intézményében is. Fokozatosan nyitnak a szervezet intézményeinek látókörében élő gyermekes családokat segítő Közösségi Pontok is.

Az újraindítás a személyes találkozásokra épülő programok miatt kiemelten fontos az intézmények életében, hiszen bár online folyamatosan tartották a kapcsolatot a közösséggel, a hosszú szünet miatt szükséges lesz újratervezni illetve rendszeresíteni az intézményi programokat (kézműves kuckó, angol nyelv illetve mozgásfejlesztés, terápiás jellegű hangfürdő…stb.). A Segélyszervezet személyes jelenléten alapuló támogató programjait végrehajtó Jelenlét Pontok munkáját erősen korlátozták a járványhoz kapcsolódó lezárások, mely időszakokban a felzárkózó településeken fel kellett függeszteni a felméréseket, a közösségi programokat, azonban az utcai szociális munka és egyszemélyes ügyfélfogadás folyamatosan biztosított volt. Tavasszal a háztáji gazdálkodáshoz szükséges vetőmagok osztása megkezdődtek, hamarosan a palánták átadása is megtörténik és folytatódik a kályha-program is, mely a fűtés mellett sok család számára a főzési lehetőséget is biztosítja.

 

A járványhelyzet idején sokszor előtérbe kerülő kapcsolati erőszak érintettjeinek is folyamatos támogatást nyújt a Segélyszervezet. A korábbi időszakban sokan telefonos, illetve online térbe helyezték át a kontaktokat, mely a szervezet szakembereinek várakozásai szerint a közeljövőben ismét személyes kapcsolattartásra változik. Az Ökumenikus Segélyszervezet budapesti, miskolci, szolnoki és orosházi krízisambulanciájának szociális szakember, jogász és pszichológus munkatársai felkészültek a várható változásra: nyugodt szívvel keressék fel őket problémáikkal, hogy segíteni tudjanak rajtuk! – biztat Sándor-Lenkei Aida, a miskolci Krízisambulancia vezetője.

 

A Segélyszervezet debreceni, budapesti és gyulai hajléktalanokat segítő intézményei szintén leállás nélkül nyújtottak támogatást a rászorulóknak az elmúlt egy évben, hiszen egy olyan társadalmi réteg ellátását végzik, akiket kiemelten sújt a járványhelyzet. A biztonsági előírások szigorú betartásával működő nappali melegedő és éjszakai szállás intézmények segítenek az oltási regisztrációban, az utcai megkereső szolgálatok pedig a külterületeken élő rászorulóknak az oltási pontra való eljutását is megszervezik szükség esetén.

A dunavarsányi Idősek Otthona a feloldott látogatási korlátozásoknak köszönhetően fokozatosan nyitja meg kapuit. Jelenleg egyszerre maximum 2-3 látogató érkezhet, 1,5 méteres távolságot tartva, kesztyűben és maszkban találkozhatnak az idősek és szeretteik.

 

A lelki és mentális problémákkal küzdőket segítő egri intézmény vezetője, Szabó Katalin pedig arról tájékoztatott, hogy a járvány sok esetben fokozta támogatottjaik szorongását, többekben pedig az oltással kapcsolatos információk is hasonló reakciót váltottak ki. Az ilyen jellegű, alapproblémákon túl felmerülő gondokat online és telefonos kapcsolattartással próbálják orvosolni, de a kiváltképpen egyedül élő ellátottjaiknak nagyon hiányoznak a közösségi programok, csoportfoglalkozások és kirándulások is.

 

Mivel a járványhelyzetben még többen igénylik a segítséget, a szervezet köszönettel fogad pénzadományokat honlapján, a www.segelyszervezet.hu oldalon, de az adó 1%-ának felajánlásával (adószám: 19662927-1-43) is lehet támogatni az Ökumenikus Segélyszervezet rászorulókat segítő munkáját.