A monoki Sarlós Boldogasszony római katolikus templomban átadták és megszentelték azt az utazó-ereklyetartót, amit a Tokaji Borbarátnők Társasága készített. A Szent Orbán ereklyét miden évben a borvidék több településének érintésével „áldásosztó zarándokútra” viszik.

Szent Orbán a szőlészek, borászok és kádárok védőszentje, ereklyéjét 250 éve őrzik Monokon. A legenda szerint 1771-ben Andrássy gróf Rómába utazva tokaji aszút is vitt magával. XIV. Kelemen pápának, akinek nagyon ízlett az aszúbor. Beszélgetés közben Andrássy gróf elmondta, hogy a borvidéken nem minden évben terem aszú készítésére alkalmas szőlő. Ekkor XIV. Kelemen pápa felajánlotta Andrássy grófnak, hogy Szent Orbán pápa földi maradványait – amelyet 849 és 1771 között az elzászi szőlővidéken található Erstein városka kolostorának templomában őriztek – helyezze el Monokon. Az ajándékozásról névre szóló dokumentum is született, és az ereklyét az Andrássy-kastély kápolnájában helyezték el míves barokk, fa-ezüst ereklyetartóba.
A kastély felújítása hamarosan befejeződik, így az ereklye a mostani helyéről (római katolikus templom) visszakerül eredeti otthonába.

A vértanúhalált halt I. Orbán pápa földi maradványainak egy kis darabját a Tokaji Borbarátnők Társaságának kezdeményezésére évente körbeviszik a borvidéken. Most ehhez a nemes feladathoz készítettetek egy aranyozott-titán erekelyetartót Lenzsér-Mezei Katalin ötvösművésszel. A mintegy 1,2 millió forintos költségeket a borbarátnők mellett adományokból finanszírozták.

Az átadás tiszteletére tartott egyházi alkalmon bejelentették, hogy jövő év májusáig tartó Szent Orbán Évet indítanak. A szentmisét Rácz Bertalan plébános celebrálta Kertész Ferenc esperes és Török Csaba, az esztergomi bazilika plébánosának közreműködésével.