A Tiszaújvárosi Járásbíróság előkészítő ülést tartott azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik 2020 őszén Miskolcon, Egerben és Tiszaújvárosban összesen tizenhárom, közterületen parkoló autóból lopták el a katalizátorokat.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az I. és II. rendű vádlottak a bűncselekmények elkövetésekor a gépkocsikat kéziemelővel megemelték és a katalizátorokat csővágóval kivágták, amelyeket később – hamisított vételi jegy felhasználásával – sajátjukként értékesítettek. A III. rendű vádlott az eladásban vett részt.

A bíróság – az elkövetési értéktől függően – többrendbeli lopás bűntette, illetve lopás vétsége, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt az I. rendű vádlottat 1 év 3 hónap szabadságvesztésre és 2 év közügyektől eltiltásra, míg a II. rendű vádlottat 2 év 3 hónap szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. A III. rendű vádlottat a bíróság hamis magánokirat felhasználásának vétségében találta bűnösnek, ezért őt 150.000,- forint pénzbüntetésre ítélte.

A bíróság mindhárom vádlott vonatkozásában enyhítő körülményként értékelte azt, hogy az előkészítő ülésen beismerték bűnösségüket és cselekményüket megbánták, súlyosító körülménynek tekintette ugyanakkor a vagyon elleni bűncselekmények elszaporodottságát. A II. rendű vádlott esetében a bíróság arra is figyelemmel volt a büntetés-kiszabás során, hogy a bűncselekményeket felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el.

Az ítélettel szembeni jogorvoslati nyilatkozat megtételére az ügyészség 3 munkanapot fenntartott, a II. rendű vádlott és védője enyhítés iránt fellebbezett. Két társa és védője tudomásul vette az ítéletet.