Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program által finanszírozott InnoCult – A kulturális és aktív turizmus innovatív fejlesztése a Hegyköz térség turisztikai útvonalain (SKHU/1801/1.1/028) projekt arra vállalkozott, hogy komplex megoldásokkal segíti a magyarországi Hegyköz és a szlovákiai Bodrogköz természeti és kulturális örökségének turisztikai célú hasznosítását.

A kulturális és természeti látványosságokban egyaránt gazdag vidék talán kevésbé ismert a nagyközönség előtt, ezért a projektben többek között arra kerestek megoldást vállalkozók, fejlesztési és turisztikai szakemberek, lokálpatrióták, a Hegyköz és a Bodrogköz „szerelmesei”, hogy fejlesztik a környék turisztikai szolgáltatásait, a meglévők színvonalát emelik, létrehoznak egy online turisztikai adatbázist.

A határ ezúttal is összekötötte az itt élőket: magyar és szlovák közösségek, művészek, helyi lakosok és turisztikai szolgáltatók együtt tettek azért, hogy a projekt elérje fő célját, azaz hozzájáruljon a határtérség természeti és kulturális örökségének védelméhez, fejlesztéséhez és népszerűsítéséhez.

Sárospatakon tartottak tájékoztatót a projekttel kapcsolatban. Fotó: Pagony Projekt

Az aktív turizmus egyre nagyobb társadalmi réteget mozgat meg, ezért Pálházán a projektből finanszírozott kerékpárkölcsönző nyílt, ahol hagyományos bicajok mellett e-bike is kölcsönözhető. Azért, hogy utána útra keljünk, felfedezzük a környéket, akár több napon keresztül itt barangoljunk, túraútvonal-tervező segít bennünket, amely weben és applikáció formájában is elérhető.

Mint ahogy elérhetők a túrák során azok a művészeti alkotások, amelyeket magyar és szlovák művészek helyeztek ki ezeken az útvonalakon. Ilyen például az újrahasznosítás jegyében kidobott kerékpárokból készült perbenyiki Bicikló, a kisgéresi pincesor lejárataira került díszítések, vagy a füzérradványi gombaszobrok, amelyek oktatási jelleggel a környék gombafajtáit is bemutatják.

Ezen kívül, amíg volt rá lehetőség, közösen szervezett fesztiválok, kulturális események is segítették a Hegyköz és Bodrogköz felfedezését, gondoljunk csak a pálházai I. Pagony Projekt Fesztiválon fellépő Bohemian Betyars és Parno Graszt közös koncertjére, vagy a perbenyiki Szent István napokra.

Az élményekhez mindenki kedvet kaphat és útvonalát is megtervezheti a projekt weboldalán, a pagonyprojekt.com oldalon, illetve innen egy kattintással eljuthat a kerékpárkölcsönzéshez is, merthogy azt is lehet online. Ezen kívül a projekt Facebook oldalán is népszerűsíti a magyarországi Hegyköz és a szlovákiai Bodrogköz vidékét, itt is érdemes követni, milyen csodálatos helyek, települések, és milyen eredmények születtek a projektnek köszönhetően.

De leginkább érdemes személyesen megnézni, barátokkal, családdal felkeresni, túrázni, kerékpározni ezen a csodálatos vidéken határtalanul, a határ mindkét oldalán.

A Kisgéresi pince díszítése. Fotó: Pagony Projekt

Az InnoCult projekt vezető kedvezményezettje a BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft., amely az elmúlt években számtalan határon átnyúló és más, szintén nemzetközi együttműködésen alapuló pályázatot írt meg, adott be, majd vállalta azok megvalósítási, menedzselési feladatainak egy részét. Az ilyen típusú nemzetközi projektekből az elmúlt öt évben 1,7 milliárd forintnak megfelelő támogatási összeg érkezett Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe a BORA 94 Nonprofit Kft. közreműködésével. Ezen fejlesztési forrás nagyobb részét az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program adta. A megyei önkormányzat tulajdonában lévő cég a nemzetközi mellett hazai programokban is dolgozik, főleg a Területi Operatív Programok megvalósításában segíti a megye önkormányzatait, de piaci szereplőként is foglalkozik pályázatok írásával, megvalósításával, jellemzően a KKV szektort segítve.