Rég nem látott feladatmennyiséggel nézett egyidejűleg szembe a vízügyi szolgálat februárban. Hó helyett rendkívül sok eső esett, ami áradást és belvizet eredményezett, a Romániából érkező nehézfémszennyezés miatt pedig vízminőségi védekezésre kényszerültek a szakemberek. A munkálatok összességében sikerrel zárultak.

Ritkán tapasztalt, „szakmát próbáló” időszak volt 2021 februárja a hazai vízügy számára. Többféle vízkárelhárítási tevékenységhez, több vízügyi igazgatóság területén is egyszerre kellett embert, gépet, tudást és anyagi forrásokat mozgósítani. A téli hónap dacára a jégtörő hajók hiába várakoztak indulásra készen, jég nem volt, víz annál inkább: hó helyett jelentős mennyiségű eső esett, ami a folyókon árhullámot, a szántóföldeken pedig belvizet okozott.

Az árvíz miatt a Tisza felső és középső vízrendszerén, összesen 6 vízügyi igazgatóság területén, 214 gátőrjárásban kellett elrendelni az I. fokú készültséget, 65 gátőrjárásban pedig az éjszakai figyelőszolgálatot is megkövetelő II. fokú készültségre is szükség volt.

Belvíz az Alföld csaknem egész területén kialakult. Az intenzív szivattyúzásnak köszönhetően kevesebb mint 60 ezer ha került csak víz alá, ám ehhez 407 csatornaőrjárásban kellett elrendelni I. vagy II. rendű készültséget, melynek keretében 203 darab szivattyú üzemeltetéséről gondoskodtunk. Ezek naponta 10,7 millió m3 belvizet juttattak vissza a földekről a folyókba.

Mindezeken túl, február 17-én Romániából – a rendszeresen gondot okozó PET-palackok mellett – nehézfémterhelés érte a Tiszát. A Szamoson érkező szennyezés szétterülésének megakadályozására nem csak zsilipeket kellett lezárni, de intenzív mintavételezésre is szükség volt annak érdekében, hogy ne fordulhasson elő a szennyezett víz felhasználása, fogyasztása. A szennyvízcsóva folyamatos elemzése 22 komponens mérését tette szükségessé. A folyamatos értékelésekhez összesen 206 mintavételt kellett végrehajtani, a mintákat pedig laboratóriumi körülmények között analizálni.

A védekezésnek köszönhetően sikerült a belvíz okozta mezőgazdasági károkat minimalizálni. Az árvízvédekezés során a természeti értékekben és ingatlanvagyonban nem keletkezett számottevő kár. A Tiszát 42 tonna (329 m3) PET-palacktól és egyéb kommunális hulladéktól mentesítettük, és sikerült megakadályozni, hogy a nehézfémszennyezés kikerüljön a folyómenti területekre, vagy bekerüljön az ivóvízhálózatba. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság irányításával, a 12 területi vízügy igazgatóság összehangolt tevékenysége révén és a társszervek bevonásával, a védekezési munkálatok összességében sikerrel zárultak.