A duplájára emeli a Településfásítási Program keretösszegét az Agrárminisztérium, ami így eléri az egymilliárd forintot – jelentette be az Erdők Világnapja alkalmából közösségi oldalára feltöltött videójában Nagy István tárcavezető.

A Településfásítási Program első ütemében 12 ezer darab sorfát ültettek el 475 településen. Nagy István hangsúlyozta, a nagy sikerre való tekintettel a kezdeményezés duplájára emelt keretösszeggel folytatódik. A 2021-ben induló második ütemben kétszer annyi, összesen 24 ezer sorfát igényelhetnek a 10 ezer fő alatti települések. Ezzel Magyarország legnagyobb belterületi fásítási programja valósulhat meg.

Az igénylések 2021 júniusában indulnak, az ültetések pedig 2021 őszén és 2022 tavaszán valósulnak meg. Ismét 19 fafajból választhatnak az érdeklődők. A minisztérium most is teljes ültetési csomagot biztosít, amely a nagyméretű földlabdás sorfa mellett annak tárolását, nevelését, szállítását és az ültetéshez szükséges eszközöket (mint támasztó karó, mulcs és favédő rács) is tartalmazza. A miniszter szerint a tárca célja, hogy népszerűsítse a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásait és javítsa a települések környezeti állapotát.

A tavalyi programban nyert például és ősszel el is ültethette a fákat Felsővadász, ahol nagylevelű hárs, korai juhar és lepényfa került ültetésre. De ezekben a napokban a tavaszi ültetés keretében kapják meg az elnyert fákat Csobádon, Encsen, vagy éppen Halmajon, ahol harminc darab magas kőríst ültetnek. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében összesen ötven település nyert fákat a Településfásítási Program során, ez közel 1400 fát jelent megyei szinten. A településeknek tehát érdemes lesz az idei programban is pályázni.