A bíróság által megállapított tényállás szerint április 4-én éjjel a rendőrök bejelentés alapján mentek a vádlottak házához. Megjelent az udvaron egy férfi, aki önkárosítással és családtagjai bántalmazásával fenyegetőzött.

A rendőrök intézkedtek a férfival szemben, megbilincselésébe kezdtek, amikor kijött a házból a férfi édesanyja, a vádlott nő és felszólította a rendőröket, hogy engedjék el a fiát, mert egyébként bajuk lesz. Majd az egyik járőr ruházatát is megragadta és azt rángatva próbálta távol tartani őt az intézkedés alatt álló fiától.  Időközben kijött a házból a vádlott férfi is, aki egy 65 centiméter hosszúságú bozótvágó késsel a kezében követelte a megbilincselt férfi elengedését, miközben megöléssel, lefejezéssel fenyegette a rendőröket. Az intézkedő járőrök egyike elővette a szolgálati fegyverét és felszólította a férfit, hogy dobja el a kést, mire az bevitte a macsétát a házba. Az eseményeknek a helyszínre érkező rendőri erősítés vetett véget.

A bíróság a vádlottakat hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt mondta ki bűnösnek. A férfit 2 év 6 hónap szabadságvesztésre és 2 év közügyektől eltiltásra, a nőt 1 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélte.  A büntetés végrehajtását a nő esetében 3 év próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet a nő esetében jogerős, a férfi a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett.

A bíróság elrendelte a férfi letartóztatását. A döntés szóbeli indokolása szerint tartani kell attól, hogy szabadlábra kerülése esetén újabb bűncselekményt követne el.