Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is elkezdték a lakosság immunizálását a Honvédelmi Minisztérium oltóbuszával, az első adag vakcinákkal a taktabáji lakosokat oltották be csütörtökön – tájékoztatta a megyei kormányhivatal az MTI-t.

A közlemény szerint a megyében két oltóbusz egy hét alatt tizenegy települést – Cserépfalu, Tiszabábolna, Bánhorváti, Taktabáj, Szalonna, Vámosújfalu, Baktakék, Viss, Telkibánya, Vizsoly, Kovácsvágás – keres fel, illetve további húsz környékbeli településről fogadja az oltásra regisztráltakat.

Cél az, hogy a kistelepüléseken élőkhöz is a lehető legközelebb vigyék az oltásokat. A kisebb településeken, falvakban és községekben sok idős ember él, illetve esetenként nehezen érhetők el a kórházi oltópontok, ezért az itt élő oltásra regisztráltak számára nagy segítséget jelent, ha a lakóhelyükhöz közel, a településen belül megkaphatják az oltást – írta a kormányhivatal.

Taktabáj, 2021. április 22.
Szabó Gábor nyugállományú orvos ezredes (k) beolt egy nõt a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával, balról Magyarné Lefor Éva hadnagy a Magyar Honvédség oltóbuszán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Taktabájon 2021. április 22-én.
MTI/Vajda János

Az oltóbuszok oltópontjának helyszínére, időpontjára vonatkozó javaslatot a megyei védelmi bizottság állította össze. Az érintett településekről az oltásra regisztráltak előre egyeztetett időpontban, pontos beosztás szerint vehetik fel az oltást.

Taktabáj, 2021. április 22.
Oltáshoz elõkészítik a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a Magyar Honvédség oltóbuszán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Taktabájon 2021. április 22-én.
MTI/Vajda János

Egy buszon tíz ember dolgozik, köztük orvosok, mentőtisztek, szakasszisztensek, adminisztrátorok. Egy oltóbusszal egy nap 180 embert képesek beoltani, ez a kapacitás a kisebb települések esetén jelentősen tudja gyorsítani az oltásokat. A honvédségi járműveken a megyében a Pfizer-vakcinával oltanak – közölte a kormányhivatal.