A koronavírus-járvány miatt jelenleg rendkívüli jogrend van érvényben hazánkban. Épp ezért az év végi ünnepek idején is kövessük figyelemmel és tartsuk be azokat a szabályokat, amelyeket jogalkotóink hoztak erre az időszakra. 

A járványhelyzet miatt rendhagyó ünnepi időszak ellenére idén is sokan szeretnének ajándékkal kedveskedni szeretteiknek, illetve együtt tölteni az ünnepeket. A közlekedési útvonalakon, valamint a bevásárló- és üzletközpontok környékén ilyenkor megnövekszik a személy- és gépjárműforgalom. A fáradtabb, figyelmetlenebb emberek könnyebben válhatnak áldozatává a tolvajoknak vagy lehetnek részesei balesetnek.

A rendőrség a különböző társadalmi és civil szervezetekkel együttműködve ebben az időszakban is kiemelt figyelmet fordít a frekventált helyeken az áldozattá válás megelőzésre, illetve a biztonságos közlekedés elősegítésre, azonban mi magunk is sokat tehetünk saját biztonságunk érdekében.

Védekezzen a tolvajok, csalók ellen.

Zsúfolt helyeken, utcán, tömegközlekedési eszközökön, piacokon, bevásárló központokban jellemző elkövetési forma a zseblopás. A furfangos elkövetők ellen úgy védekezhetünk, ha pénzünket, bankkártyánkat, mobiltelefonunkat, egyéb értékeinket olyan biztonságos helyen tartjuk, ahol nehezen észlelhető, illetve nem könnyű ott hozzáférni. Különösen kerülendő a táskák, bevásárló kosarak tetején, illetve a nadrág hátsó zsebében hagyni ezeket, sőt, a vastagabb téli öltözet miatt a többi külső zseb is veszélyben lehet. Használjuk értékeink tárolására a belső zsebeket, váltáskák esetében a pántot az ellenkező oldali vállunkra vetve hordjuk, illetve részesítsük előnyben a cipzárral és csattal is zárható táskát, amelyet kezünkkel, karunkkal öleljünk át.

Igyekezzünk az utazás, várakozás során elkerülni a nagyobb tömeget. Vásárláskor csak a szükséges összeget vegyük elő, ne mutogassunk illetékteleneknek nagyobb mennyiségű készpénzt, mobiltelefonunkat se használjuk feltűnő módon. A megvásárolt termékekre is vigyázzunk, ne hagyjuk azokat őrizetlenül.

Mivel a baj bármikor megtörténhet, a PIN-kódot semmiképp ne tartsuk a bankkártya mellett, a lakáskulcsot pedig tartsuk külön iratainktól. Ha a lakáskulcsot, illetve iratainkat elvitték, sürgősen cseréljünk zárat, a bakkártya ellopása esetén pedig azonnal intézkedjünk annak letiltására.

A gépjárművet mindig zárjuk be, slusszkulcsát pedig szintén tartsuk biztos helyen, a személyi iratoktól távol. Próbáljunk úticélunkhoz közel parkolni, lehetőleg az esti órákban kivilágított, térfigyelő kamerával ellátott vagy őrzött helyen. A zárt autó sem értékmegőrző, még a csomagtartó sem, de a járműben látható helyen semmiképpen se hagyjuk dolgainkat. Feltörése esetén ne nyúljunk semmihez, annak érdekében, hogy a rendőrség nyomrögzítését elősegítsük.

Ebben az időszakban megszaporodik az otthonról, interneten történő vásárlások mennyisége is. Sok csaló csak erre az alkalomra vár. Legyünk körültekintőek a webáruházak esetében, megbízható, megfelelő adatvédelmi és üzletszabályzattal rendelkező kereskedőt válasszunk. Vigyázzunk személyes adataink biztonságára, különösen a bankkártyaadatokra. Átutalás esetében a fizetést banki oldalon keresztül bonyolítsunk, a bankkártya adatait pedig biztonságos kapcsolaton keresztül juttassuk el a bank központjába, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá. Figyeljünk a weboldalak nevére, az elírásokra, a hibákra, a hiányos vagy gyanús cégadatokra. Gyanakodjunk a különösen alacsony ár, illetve az extrém mértékű akciók esetén.

Vigyázzunk otthonunkra is. Ünnepek idején sokan elutaznak, akár több napra is. A betörők csak erre az alkalomra várnak. Ilyenkor a környezetünk sem figyel annyira, mindenki az előkészületekkel, illetve a családdal van elfoglalva. Indulás előtt győződjünk meg arról, hogy a nyílászárók be vannak-e zárva. Beszéljük meg a szomszéddal, hogy ürítse a postaládát, családi ház esetében néha tolja el a havat, esetleg időnként álljon gépjárműjével a kapu elé. Szerezzünk be időkapcsolót vagy TV-szimulátort, amelyek sötétedés után gondoskodnak a világításról. Elutazásunkat csak megbízható ismerőseinkkel közöljük, különösen a közösségi oldalak esetében legyünk óvatosak, ne derüljön ki se üzenet, se képek formájában az, hogy hosszabb időre magára maradt otthonunk.

Legyen körültekintő az utakon.

Év végi ünnepek idején az utak jóval zsúfoltabbak, gyakoribbak a forgalmi torlódások, a gyakorlatlan, illetve türelmetlenebb sofőrök pedig sajnos nehezebben alkalmazkodnak ezekhez a helyzetekhez. A téli időjárás szintén befolyással van a közlekedési körülményekre, amelyeket sokan figyelmen kívül hagynak. Ennek következtében megyénkben kiemelkedően sok közúti baleset történt a napokban. Kapitányságunk területén ráadásul a folyamatban lévő útépítési munkálatok is jócskán nehezítik a közlekedést.

Tegyük magunkévá a KRESZ-ben megfogalmazottokat, miszerint: „A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele, hogy a közlekedési szabályokat mindenki megtartsa és számíthasson arra, hogy azokat mások is megtartják. Emellett szükséges az is, hogy a közlekedés résztvevői előzékenyek és türelmesek legyenek egymással szemben.”

Mutassunk tehát türelmet mindenki felé, legyen az járművezető, kerékpáros vagy akár gyalogos. Mielőtt elindulnánk, kísérjük figyelemmel a rendőrség és a közútkezelő tájékoztatásait a balesetekről, forgalmi korlátozásokról, elterelésekről vagy útlezárásokról. Járművünket folyamatosan tartsuk karban, különösen a világító és fényjelző berendezéseket. Alkalmazkodjunk a téli útviszonyokhoz és vezessünk fokozott óvatossággal, folyamatosan figyelve környezetünkre.

Gyalogosként is biztosítsuk láthatóságunkat, hogy a járművezetők időben észlelhessenek, és legfőképp a zsúfolt utak környékén legyünk nagyon körültekintőek.

Vigyázzunk egymásra, hiszen mindenkit épen, egészségesen várnak odahaza.

Az Encsi Rendőrkapitányság nevében Halász Krisztina r. százados bűnmegelőzési előadó