Hulladékmentes megoldást kínál az ételek elvitelére egy új, korszerű, Miskolcon is elérhető kezdeményezés. – írja a minap.hu.

A járványügyi korlátozások miatt hatalmas mértékben megnövekedett az elviteles vagy házhozszállított ételekkel járó eldobható csomagolóanyagok mennyisége. Most azzal segíthetünk a legjobban a nehéz helyzetbe került vendéglátó szektornak, hogy rendszeresen vásárolunk elviteles ételeket, viszont azzal is számolnunk kell, hogy ezzel egyidejűleg súlyos környezetkárosítást végzünk a nem vagy nehezen lebomló műanyag csomagolások használata révén.

Egy innovatív országos kezdeményezés megoldást nyújt a felesleges csomagolóanyagokkal járó műanyag szemétre. Olyan megoldást sikerült találni a problémára, amely nemcsak rengeteg hulladék keletkezését akadályozza meg, de még pénzt is spórol a vásárlóknak és az éttermeknek. A tavaly októberben indult Rakun Dobozközösség nevű projekt a házhoz szállítást vállaló éttermeknek biztosít tartós, betétdíjas ételhordókat.

A rendszer lényege, hogy többször használatos fémdobozokat lehet bérelni egy applikáció használata révén. Vásárláskor az üres dobozt leadjuk és a rendszerhez csatlakozott vendéglátóhelyek által fertőtlenített dobozban kapjuk meg az ételt, ezáltal hulladékmentessé téve az ételszállítást. A zárt, körkörös rendszerbe újra bekerülnek a tiszta edényzetek, ráadásul szebb tálalási módot, jobb hőmegtartó képességet is garantál használóinak.

A rendszer igénybevétele után fizetett néhány száz forintos bérleti díj kevesebb, mint amennyit amúgy is elköltünk csomagolásra (akár vásárlóként, akár vendéglátóhelyként). A rendszer még nem elterjedt, országosan 4 településen, 15 elfogadó vendéglátóhely működik. Miskolcról még csak a Végállomás Étterem használja, de bízunk benne, hogy a jövőben egyre több vendéglátó csatlakozik ehhez a rendkívül egyszerű, és innovatív rendszerhez.

A dobozközösségről bővebben a www.rakun.hu oldalon lehet információt találni.