Átadása óta 258 káresethez vonultak a Tolcsván állomásozó tűzoltók. Az őrsön a nap huszonnégy órájában négy tűzoltó teljesít szolgálatot, tizenhárom település biztonságáért felelnek.

2020-ban 87 alkalommal volt szükség a tolcsvai tűzoltók segítségére, többségében szabadtéri tüzekhez vagy viharkárokhoz, jellemzően kidőlt fák miatt riasztották őket.

A helyi önkormányzat egy szabadtéri edzőparkot épített az őrs épülete mellé, az állomány tagjai azt rendszeresen használják. A helyi közösségi életbe is bekapcsolódtak, ott voltak a település önkéntes tűzoltó egyesülete 140. évfordulójának ünnepségén is.

A Tolcsván szolgálatot teljesítő tűzoltók számára megtervezett ingatlan kivitelezése 2017 szeptemberében kezdődött el a Tűzoltóőrsök kialakítása – Hagyományos szerkezetű őrsök (Tolcsva, Villány) elnevezésű projekt keretében, az encsi katasztrófavédelmi kirendeltség illetékességi területén. Az önkormányzati telken felépített, egyszerállásos őrs a kor színvonalának megfelelő elhelyezési körülményeket és munkafeltételeket biztosít a 2018 szeptembere óta itt szolgáló hivatásos tűzoltóegységek számára.

Tizenhárom település – Baskó, Bodrogolaszi, Erdőbénye, Erdőhorváti, Háromhuta, Hercegkút, Komlóska, Olaszliszka, Sárazsadány, Sima, Szegilong, Tolcsva, Vámosújfalu – összesen nyolcezer-hatszáz lakójának nyújtanak segítséget baj esetén, legyen szó tűzoltási vagy műszaki mentési feladatokról.

Az őrs megépítésével jelentősen csökkent a vonulási távolság, ezzel arányosan a vonulási idő, vagyis az érintett településeken élők a korábbinál gyorsabban jutnak tűzoltói segítséghez.