Megújult a Miskolci Egyetem Kőolaj és Földgáz Intézetében működő MOL Intézeti Tanszék. A színvonalas oktatási környezet kialakítása érdekében a helyiségek új bútorokat kaptak, valamint új, a tanulást segítő térképek, képernyők, poszterek kerültek a falakra. A tanszék korszerűsítése a MOL és a Miskolci Egyetem közötti stratégiai együttműködés részeként valósult meg: a vállalat célja, hogy hozzájáruljon a jövő mérnökeinek képzéséhez.

Az átadó ünnepségen részt vett Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, Prof. Dr. Mucsi Gábor, a Műszaki Földtudományi Kar dékánja, Dr. Turzó Zoltán, a Kőolaj- és Földgáz Intézet igazgatója, Homonnay Ádám, a MOL Magyarország Kutatás-Termelés igazgatója és Thomas Quigley, a MOL-csoport Kutatás-Termelés Operatív igazgatója.

A Mol „2030+ Shape Tomorrow” stratégiájában célul tűzte ki, hogy előkészíti a társaság zöld transzformációját: úgy szolgálja ki a növekvő energiaszükségletet, hogy közben fokozatosan megteremti a karbonsemleges jövő feltételeit. Ehhez olyan szakemberekre van szükség, akik a Miskolci Egyetemen és a MOL-nál felhalmozott sok évtizedes tudásra és ipari tapasztalatra alapozva, a legújabb módszerekkel dolgozhatnak ki hatékony megoldásokat a jövő problémáira.

A magas színvonalú oktatást segíti a megújult, szép környezet, ahol a hallgatók és oktatók is kényelmesebb bútorokat használhatnak és komfortosabban érezhetik magukat.

„A MOL stratégiájának végrehajtásához szükség van az új szakemberekre, akik a legkorszerűbb ismeretekkel rendelkeznek, oktatásuk során pedig az iparági sajátosságokat is figyelembe veszik. Ezért is hoztuk létre a Miskolci Egyetemmel együttműködve a MOL Intézeti tanszéket. A most megújult helyiségek színvonalas környezetet biztosítanak az ismeretek elsajátítására.” – mondta Homonnay Ádám, a MOL Magyarország Kutatás-Termelés igazgatója.

„A Miskolci Egyetem és a MOL kapcsolata sok-sok évre nyúlik vissza. Ezt az együttműködést minden évben felülvizsgáljuk, megnézzük, hogy miben tudjuk egymást segíteni. A Műszaki Földtudományi Kar, Kőolaj és Földgáz Intézetének megújulásával egy olyan környezet került kialakításra, amellyel a hallgatók közelebb kerülhetnek mind a szakma, mind a MOL törekvéseihez. Külön öröm számomra, hogy betekintést nyerhettünk egy ilyen kiemelt partnerünk hosszú távú stratégiájába, melyben teljes mértékben látjuk magunkat, mint Magyarország meghatározó felsőoktatási intézménye.” – mondta el Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora.

A MOL és a Miskolci Egyetem tavaly újította meg stratégiai együttműködését, amely a középiskolai utánpótlás mellett elsősorban a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karán működő MOL Petrolkémia Tanszék, illetve az egyetem Műszaki Földtudományi Karán működő MOL Intézeti Tanszék további együttműködési lehetőségeire koncentrál. Foglalkozik az egyetemi duális és kooperatív képzési lehetőségekkel, a már meglévő képzések továbbfejlesztésével és az üzleti igényekre reflektáló új képzések indításával is.

A MOL 2018 februárjában indította el a mesterszakos egyetemista hallgatók számára duális képzését a Miskolci Egyetem vegyipari gépészmérnöki szakon. A fiatalok értékes gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek, közvetlenül a vállalat szakembereitől tanulhatják a legkorszerűbb technológiák működtetésének rejtelmeit. A képzés során ráadásul nem csak a szakterületükhöz szorosan kapcsolódó munkaköröket láthatnak el, de megismerkedhetnek a teljes folyamatlánccal, beleértve a kereskedelem és marketing, vagy épp a kontrolling feladatköreit is.