A közel évtizedes hagyománnyal bíró adventi programsorozatot idén is megtartják Tokajban. A város főterének felújítása miatt ezúttal a Paulay Ede Színház udvarán várják az érdeklődőket vasárnaponként.

A Tokaji Múzeum és a Kulturális Központ szervezésében a héten elkezdik ünnepi díszbe öltöztetni a várost. A tavalyi évben beszerzett és akkor a város főterén bemutatott karácsonyi hangulat most Kulturális Központ, a Paulay Ede Színház és a Világörökségi Bormúzeum által körbezárt területre költözik, mert elkezdődött a Kossuth tér és annak környékének felújítása a belvárosi rehabilitáció részeként.

A gyertyagyújtásokon a Tokajban működő történelmi egyházak helyi vezetői (sorrendben a görögkatolikus, az evangélikus, a református és a római katolikus) vesznek részt, a november 28-i első alkalmon pedig a Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Technikum, Szakgimnázium és Gimnázium tanulói, valamint a Tokaji Kistérségi Támogató Szolgálat és Napközi Otthon gondozottjai adnak ünnepi műsort.
December 5-én, 12-én és 19-én gyermekeknek szóló matiné-előadásokat is szerveznek a Paulay Ede Színházba, ezen felül pedig december 11-én a Játék a kastélyban darabot mutatják be a Szegedi Pinceszínház vendégjátékában, december 22-én pedig az Advent a Hargitán című előadást a Zenthe Ferenc Színház, a Váci Dunakanyar Színház és a Móricz Zsigmond Színház koprodukciójában.
A karácsonyi várakozást hagyományosan Tokaj Város Vegyeskarának koncertje (december 19., 17 óra római katolikus templom) valamint a civil összefogásban indult és idén már tizedik alkalommal tartott Tokaji Betlehemes zárja. Utóbbit szintén a színház udvarán tartja a jubiláló amatőr társulat december 23-án délután.
A Kulturális Központ melletti parkolóban minden adventi vasárnap a város szociális és oktatási intézményeivel is találkozhatnak az érdeklődők az erre a célra felállított faházakban, ahol az összefogás jegyében kézműves és gasztronómiai termékek vásárát tartják.

A Tokaj Kincsei Egyesület is megszervezi hagyományos Adventi Forgatag című rendezvényét, a civil szervezet szintén a főtéri felújítás miatt a Bonchidai Csárda – Gólyafészek Étterem melletti parkolóban várja az érdeklődőket december 12-én, szombaton egész napos kézműves, termelői és gasztronómiai vásárral. Az egyesület ebben az évben is meghirdeti az „élő adventi kalendáriumot”, amelynek lényege, hogy a kezdeményezésben részt vevők december elsejétől minden nap az aktuális dátummal feldíszítenek és kivilágítanak egy-egy ablakot, különleges ünnepváró hangulatot teremtve ezzel.
Tokaji Szabadidő Sportegyesület pedig első alkalommal hívja a sportot szeretőket az I. Tokaji Adventi Fényes Futásra (az egészséges életmódra történő nevelés, és a közösségi élményszerzés céljából) december 18-án.

Az év végi programkavalkádot követően sem pihennek a tokaji aszú és a világörökségi borvidék névadó városában, hiszen január elsején este hét órától már újévi koncertje várják a vendégeket. Csík János és a Mezzo előadása ingyenesen, de regisztrációhoz kötötten látogatható.