A város egyedi elhelyezkedése és beépítettsége kihívás elé állította a Zemplénkő kivitelezőit, így speciális mélyalapozási technológiát választottak. -írja a magyarepitok.hu.

Többcélú igazgatási épület és inkubátorház valósul meg Tokajban a Zemplénkő Kft. generálkivitelezésében. A „Barnamezős területek rehabilitációja” elnevezésű projekt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében jön létre 443,5 millió forintból.

Az új épület a tokaji önkormányzat közvetlen szomszédságában, az Óvár utcában fog elhelyezkedni. 632 négyzetméter telken, 367,7 négyzetméter bruttó beépítéssel alakítják ki az inkubátorházat, amely 4 különböző szinten összességében 1244,5 négyzetméter szintterületen kap helyet.

Hegyes Benjámin, a Zemplénkő projektvezetője elmondta, a kivitelezés szeptemberben kezdődött meg a bontási munkálatokkal és 2022 nyarán várható az átadás.

A megvalósítandó épület a helyi vállalkozásoknak szolgál majd irodaként, emellett befogadhatja a város különböző irodáit is. Kialakításra kerül tárgyalóterem, irattárak és irodahelységek. A kivitelezés rég várt megoldást hoz egy helyi problémára, hiszen az elkészülő épülettel az Önkormányzat közvetlen szomszédságában nagy mértékben javul az épített környezet.

A meglévő épület egy részét teljes egészében elbontották, itt egy, a szomszédos épülettől statikailag teljesen független épületrészt kiviteleznek, amelyben több szabadtéri, valamint fedett parkoló is helyet kap.

Azon a részen, ahol az épület nem került teljes egészében elbontásra, ott a megmaradó falakra és a boltozatos födémre még két szint kerül, valamint ezen rész alatt található egy pinceszakasz, amelyet szintén megtartanak. A tervezők ide raktárakat és tároló helyiségeket álmodtak meg.

Az Óvár utca beruházással érintett szakaszán az épület teljes vonalában burkolatcserét fognak elvégezni, ez a rész patinás, Tokajra jellemző bazalt kiskockakő burkolatot kap.
A kivitelezők már elkészültek a bontási munkákkal, a megmaradó épületrészen a speciális mélyalapozási munkákkal, valamint az új építésű részen a sávalapok és a földszintig a teherhordó falakkal.

„Következő lépésben mihamarabb szeretnénk kinőni a földből, mivel a szűkös munkaterület nagy mértékben megnehezíti a nagyobb mélységekben történő földmunkavégzést” – tette hozzá a Zemplénkő munkatársa.

Hegyes Benjámin a magyarepitok.hu-nak kifejtette: „Tokajban az építkezés sohasem egyszerű, a szűk utcák jelentősen megnehezítik az anyag beszállítást. Ennél a projektnél a munkaterület minden oldalról korlátozott, nagyon szűk helyen kell munkát végeznie a szakembereknek. A helyzetet tovább nehezíti a városban párhuzamosan zajló több beruházás. A területfoglalások és az útzárak folyamatosak, emiatt a munkaterület megközelítése is komoly kihívás elé állítja a kivitelezőt.”

A megközelítésen kívül is merültek fel problémák. Az elbontott épület alatt az alapozás földmunkájának megkezdésekor egy részben lazán eltömedékelt pinceszakaszt találtak, amelyet megszüntettek. Ez egyébként Tokaj területén nem számít meglepő jelenségnek – fűzte hozzá a projektvezető.

A legnagyobb feladatot mégis a cölöpalapok kivitelezése jelentette. Mivel a megmaradó épületrészen a meglévő alapok nem tudták viselni a felső építendő két szint terheit, így ezeket a terheket cölöpalapokra terhelik.