Vámkötelessé vált az árutartalmú postai küldeményforgalom Magyarország, valamint Nagy-Britannia és Észak-Írország között a Brexit hatályba lépésével 2021. január elsejétől, mivel az Egyesült Királyság az Európai Unióból való kilépésével a vámuniónak sem tagja többé. Ez a változás nemcsak a vállalkozásokat, hanem a magánszemélyeket is érinti, legyen az címzett vagy feladó.

A Magyar Posta harmadik országként köteles kezelni 2021. január elsejétől import és export viszonylatban is a postai árutartalmú küldeményforgalmat Nagy-Britanniát és Észak-Írországot érintően.

Az import (beérkező) árutartalmú küldemények esetében a legfontosabb változás, hogy azokat Magyar Posta Nemzetközi Posta Kicserélő Központjában vámeljárás alá vetik, csakúgy, mint bármely más „harmadik országból”, azaz az Európai Unió határain kívülről érkező árutartalmú küldeményeket. Vagyis, ha valaki brit webshopból rendel, számíthat rá, hogy adott esetben közterhet kell fizetnie. A szabályok ugyanazok, mint az Ázsiából származó küldeményeknél, vagyis 22 euróig áfa- és vámmentes, 150 euróig áfát, efelett pedig áfát és vámot is kell majd fizetni a megrendelt termék értéke alapján.

Ha magánszemélytől érkezik csomag magyarországi címzettnek, abban az esetben ajándékozásról beszélhetünk, és az érkező áruk 45 euró értékig áfa- és vámmentesek. Fontos azonban, hogy legyen mellette egy ajándékozási nyilatkozat is. Áfát 45 euró érték felett kell fizetni, és ha az ajándék értéke meghaladja a 150 eurót akkor nemcsak áfa, hanem vámfizetési kötelezettség is keletkezhet.

Akár ajándék érkezik, akár online rendelés, ha vámeljárás alá kerül a küldemény, a címzetteknek a vámkezelés postai szolgáltatási díjával is számolnia kell.

Amennyiben valaki vámköteles levelet vagy csomagot ad fel az Egyesült Királyságba, azokat csak teljes adat ellátottsággal veszi fel a Magyar Posta, így CN 22/23 vámáru nyilatkozat csatolása szükséges hozzá. Az elektronikusan rögzített küldemény adatokat a Posta előre elküldi a Royal Mail részére, hogy gördülékeny legyen a vámkezelés és a kézbesítés. Azok az ügyfelek, akik a postai elektronikus feladást használják, annyi változást észlelnek majd, hogy kötelező lesz a vámkezeléshez szükséges adatok kitöltése is.

A Magyar Posta kezelésébe Nagy-Britanniából és Észak-Írországból érkező levelek és csomagok száma enyhe emelkedést mutatott az elmúlt időszakban. Tavaly már közel egymillió darab küldemény érkezett. A beérkező küldeményeknél az ügyfelek a vámeljárás miatt meghosszabbodott kézbesítési időre számíthatnak. Az Egyesült Királyságba küldött export levelek és csomagok száma folyamatosan csökkent az elmúlt években. A Brexit miatt várhatóan tovább lassul majd a postai export forgalom Nagy-Britanniába és Észak-Írországba.